Friday, January 11, 2013

Wulan Guritno Agak Kecewa Sekali Dengan Jozan Malam Ini.Alamak! Zizan kenapa terloncat-loncat macam beghuk pulak ni? Amboi bahasa dak ros..maaf abg zizang! tapi pelik jugak tengok abg Zizang kurang idea untuk malam ini untuk performance yang pertama iaitu Peribahasa..

Hopefully Zizan will do his best for the next perfomance iaitu Silent ! 

dan tadi Wulan sendiri udah bilang bahawa dia agak kecewa dengan performance Zizan untuk minggu ini..mungkin juga sebab johan? wallahu a'lam...harap komen dari Wulan tadi tidak mengganggu konsentrasi Zizan pada performancenya yang kedua nanti....:) 

Peace abe Zizang! ;)

Resipi Spaghetti Goreng - Esok! yeayyyy! ;)
Bahan A:
200 gm isi ayam, hiris nipis
10 ekor udang
2 sudu makan (bumbung) sos barbeku tradisional
2 sudu makan (bumbung) sos tiram
2 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan oregano
1 sudu makan lada hitam, tumbuk kasar - boleh kurangkan jika tak mahu pedas
Sedikit lada sulah
Bahan B:
1 labu bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, cincang
1 biji tomato, hiris
1/2 biji lada benggala, hiris
Bahan C:
200 gm spaghetti, direbus
Cara menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan A dan perap (saya perap dalam 4 jam).
2. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih.
3. Masukkan A, tomato dan sedikit air.
4. Setelah mendidih, masukkan spaghetti dan lada benggala. Gaul rata.
5. Sedia untuk dihidang.

Mainan Yang Tepat Untuk Anak Anda.Rasulullah saw mengakui betapa pentingnya alat permainan bagi anak - anak. Sebagaimana beliau mendiamkan Aisyah ra. bermain boneka - boneka. Begitu juga Rasulullah pernah bergurau dengan anak kecil, Abu Umair yang sedang bermain - main dengan burung kecilnya. Bahkan Husain, cucu Rasulullah pernah mempunyai anak anjing untuk bermain - main. Anjingnya ditambat di kaki tempat tidur Ummu Salamah sehingga menyebabkan Jibril tidak mahu masuk ke rumah. Jibril berkata kepada Nabi,"Sesungguhnya, golongan malaikat tidak masuk ke rumah yang di dalamnya ada patung, anjing dan orang yang sedang junub" (HR Abu Ya'la)

Memberikan mainan sangatlah penting bagi pertumbuhan keahlian dan otak anak anda.Banyak orang tua sering kali berpandangan bahawa memberikan mainan akan merosak mentaliti anak di mana anak lebih menyukai bermain dari pada belajar.

Sekarang ini mainan telah diubahsuai agar dapat merangsang anak anda untuk bermain sambil belajar. Memberikan mainan yang tepat akan membantu meningkatkan kesadaran (self-awarness) dan kreativiti si kecil.

1. Selamat
Memberikan mainan yang selamat bagi si kecil merupakan tindakan yang sangat bijak. Tanyakan penjual untuk menunjukkan kualiti keselamatan dikeluarkan badan pemerintahan setempat. Suatu tindakan yang tidak bertanggungjawab apabila membeli mainan yang kualitinya tidak dapat dipertanggungjawabkan yang pada akhirnya akan merugikan kita sendiri.

Seringkali bayi anda akan mengunyah, mengigit dan menarik-narik mainan yang diberikan oleh anda. Bayangkan apabila mainan itu mengandung toksiK, cepat atau lambat akan menurunkan stamina dan kesehatan anak anda sendiri.

2. Warna yang Kontras dan Berani
Pada saat bayi anda berumur 1 bulan, penglihatannya dapat digambarkan seperti tv hitam putih. Dengan memberikan mainan yang berwarna terang dan kontras akan membangkitkan sinerji saraf - saraf yang berada pada mata sehingga dapat mula mengenal warna pada lingkungan sekitarnya.

Para orangtua memiliki pandangan yang berbeza dengan menghindari pembelian mainan yang berwarna terang dengan alasan akan merosak mata si kecil.

3. Bentuk dan Ukuran yang Berbeza
Mainan yang baik memiliki perbedaan bentuk dan ukuran yang berbedz seperti kubus, bola ataupun bentuk - bentuk lain. Si kecil akan belajar mengenal benda-benda yang sangat sederhana di mana di kemudian hari dia akan belajar benda yang akan lebih detail.

4. Mengandung Permainan
Semua anak suka bermain oleh karena itu pilihlah mainan yang mengandung permainan yang juga mengenalkan lingkungan sekitarnya. Anak anda akan sangat menikmati proses pembelajaran yang diberikan.

5. Bahan Mainan sesuai dengan Umur
Tanyakan si penjual mainan yang sesuai dengan anak anda. Produk yang baik biasanya menampilkan umur anak yang dapat bermain mainan rancangan mereka. Untuk anak umur 1 bulan sampai 1 ½ tahun lebih baik memberikan mainan yang lembut atau terbuat dari kain yang selamat bagi anak anda dengan mengandung sedikit unsur plastik. Pastikan anak anda memperoleh mainan sesuai dengan umur yang tertulis pada setiap produk yang ditawarkan.

6.sesuai dengan kemampuan kewangan
Permainan yang dibeli seharusnya bergantung kemampuan kewangan keluarga anak tersebut. Memadailah dengan mainan yang murah tapi bermanfaat kepada anak berbanding mahal tapi tidak sesuai dengan perkembangan anak - anak.

Anak juga diajar untuk mengemas kembali mainannya setelah digunakan.

sumber: http://anak-teladan.blogspot.com/

*baru tadi belikan barang mainan untuk Aisy Arysha, belikan baju sweater, belikan cloth diaper..seronoklah Arysha..:) nanti dah boleh pakai sweater bila keluar malammmmm..yeay! leh teman mak ngah selalu! :)

Basuh Kaki Dapat Halau Syaitan?


Perkongsian dari al-Ustaz - Macam-macam Musykil dari Ustaz Azhar Idrus.


Soalan: Orang tua kita selalu kata kalau balik dari kubur, kita hendaklah mandi terlebih dahulu. Kalau kita pulang ke rumah dari mana-mana tempat, kena basuh kaki terlebih dahulu sebelum masuk rumah. Takut-takut ada jin atau syaitan yang ikut kita balik. Lebih-lebih lagi kalau di rumah kita ada anak kecil. Betulkah ustaz?

Jawapan: Tidak ada hadis atau nas yang menyebut hal seperti itu. Yang ada ialah sesiapa yang memikul jenazah, samada jaraknya dekat atau jaraknya jauh, maka sunat mengambil wudhu' apabila balik ke rumah. Siapa yang memandikan mayat pula, apabila balik ke rumah nanti sunat mandi. Tetapi kalau pergi ke kubur, tidak sunat mandi apabila baliknya.

Soal basuh kaki pula itu ada asasnya kerana orang dulu-dulu memang kena basuh kaki. Namun sekarang sudah tidak adda lagi keperluan kerana semua orang sudah memakai kasut dan sudah tidak kotor lagi dan sudah tidak ada masalah. Jin tidak ikut bukan dengans ebab mandi, tetapi sebab bacaan kita. Dengan bacaan al-quran, jin boleh lari maka dengan itu bacaan boleh menghindari jin, begitu juga dengan doa-doa. Bukan dengan basuh kaki atau basuh muka. 
Bacalah doa pelindung sekurang-kurangnya: A'uzubillahiminasy syaitonirrojim. Maksudnya: Aku berlindung kepada-Mu wahai Tuhan yang sangat berkuasa daripada syaitan-syaitan.

Sakit Perut Ketika Haid.


*sebelum berkongsi, ros nak kongsikan satu cerita tentang murid Tahun 6 di sekolah ros, bila tiba part nak baca Al-Quran / Surah dalam buku Pendidikan Islam tu, ada sahaja alasan murid perempuan..siap tak malu cakap: Ustazah, saya cakap awal-awal, saya tak boleh baca sebab..sebab..ala, ustaazah tahu kan..? dah lah semua murid lelaki pandang dia..darjah 6 kan? mesti lah semua makruf apa itu maksid HAID..ros pulak yang segan tiba-tiba, terus tegur..kalau kamu nak cakap boleh, tapi biarlah yang perempuan dan antara kamu sahaja yang tahu..jangan jadi KEPOCHI bagitahu semua orang dalam kelassss! haishhh! 

iklan tamat..:) 
......................

Sakit perut ketika kedatangan haid adalah satu simptom yang lazim dikemukakan kepada pakar sakit puan. Sakit perut ketika haid ini dikenali sebagai senggugut ataupun terminologi perubatannya ialah "dysmenorrhoea".

Senggugut boleh dibahagikan kepada dua jenis. Jenis pertama dipanggil senggugut primer (primary dysmenorrhoea) dan jenis kedua senggugut sekunder (secondary dysmenorrhoea).

Senggugut primer berlaku apabila kesakitan dialami tidak disebabkan oleh penyakit di pelvis seperti adanya jangkitan kuman.

Senggugut jenis ini lazimnya berkait rapat dengan proses ovulasi yang berlaku pada kitaran haid berkenaan. Senggugut ini memang biasa (23 hingga 25 peratus) melanda remaja seperti adik.

Kesakitan senggugut ini berlaku hanya untuk satu atau dua hari saja sewaktu pendarahan haid. Lazimnya kesakitan ini boleh dikawal dengan mengambil ubat penahan sakit seperti paracetamol.

Kesakitan senggugut primer ini disebabkan oleh pengeluaran prostaglandin daripada dinding rahim secara berlebihan. Prostaglandin akan menyebabkan pengecutan otot rahim berlaku dengan lebih kuat.

Seseorang wanita perlu memahami punca kesakitan senggugut primer ini untuk mengelakkannya daripada berasa susah hati dan berfikiran bukan-bukan.

Oleh sebab kesakitan kuat yang dialami, ada wanita memikirkan bahawa dia diserang penyakit yang serius dan seterusnya akan menyebabkan kesukaran hamil. Dengan mengetahui puncanya, rawatan dapat diberikan dengan lebih berkesan.

Kadangkala dengan kefahaman ini juga, rawatan minda tanpa ubat-ubatan sudah cukup untuk memberikan kesan yang baik.

Jika kesakitan berlaku terlalu teruk sehinggakan mengganggu kerja harian seperti terpaksa bercuti daripada ke sekolah atau berkerja, rawatan dengan ubat-ubatan perlulah diberikan supaya perjalanan hidup harian boleh berlaku seperti biasa walaupun dengan kedatangan haid.

Penggunaan pil perancang boleh mengelakkan kesakitan senggugut kerana pil ini akan menghalang proses ovulasi. Lazimnya rawatan jenis ini akan diberikan kepada wanita yang lebih tua dengan kemungkinan pada masa yang sama mereka memerlukan kaedah untuk menjarak kelahiran anak.

Lazimnya, rawatan kepada remaja seperti adik adalah melalui ubat-ubatan untuk menahan kesakitan ketika kedatangan haid saja. Kumpulan ubat-ubatan yang diberikan adalah daripada kumpulan (NSAIDS).

Keberkesanan ubat-ubatan jenis ini adalah mencapai 80 peratus. Kejayaan ini diperoleh kerana ubat-ubatan jenis ini menghalang pengeluaran prostagladin daripada dinding rahim. Oleh itu, pengambilan ubat ini perlulah dilakukan sebaik saja pendarahan haid bermula ataupun apabila mula terasa sakit.

Sakit gastrik adalah salah satu kesan sampingan daripada rawatan menggunakan ubat-ubatan ini yang lazim berlaku.

Jika rawatan di atas gagal untuk merawat kesakitan senggugut, besar kemungkinan kesakitan itu bukan disebabkan oleh senggugut primer.

Bagaimanapun, kesakitan mungkin disebabkan senggugut sekunder yang timbul daripada masalah penyakit pelvis. Oleh itu, siasatan perlu dilakukan untuk mengenal pasti penyakit itu dan rawatan yang tepat untuk penyakit perlu diberikan.

Sehubungan itu, adik perlu berjumpa doktor dan memberitahu mengenai masalah dialami dan jangan malu untuk memberitahu orang dewasa seperti ibu adik.

Pertolongan dapat diberikan apabila masalah ini dibincangkan dengan orang dewasa atau doktor. Remaja tidak perlu menderita menanggung kesakitan kerana malu untuk menceritakan masalahnya kepada orang dewasa.
Sumber Dari : Berita Harian Online

Rancangan Pengajaran Tahunan KSSR (SK).

Rancangan Pengajaran Tahunan KSSR (SK)

Bahasa Melayu
TAHUN 1
TAHUN 2 
TAHUN 2  shared by Cikgu Sahrom
TAHUN 3  bySPA JP Pahang

Pendidikan Keselamatan Jalan Raya
TAHUN 2  shared by Cikgu Sahrom

Bahasa Inggeris
TAHUN 1
TAHUN 2 (version 1)  shared by Vivien Chong
TAHUN 2 (version 2) shared by Em Ann Goldfish 
TAHUN 2 (version 3)  shared by Tinie
TAHUN 2 (version 4)  shared by Fazlina Adama
TAHUN 2 (version 5)  shared by hasya
TAHUN 2 (version 6) shared by Parames
TAHUN 3 (version 1) shared by NurDalila
TAHUN 3 (version 2) shared by Juli SL TAn (JU KSSR BI Yr3 Melaka)
TAHUN 3 (version 3) shared by Wafa~Credit to the owner
TAHUN 3 (version 4) shared by azza baharul
TAHUN 3 (version 5) shared by Sameema 

Bahasa Cina
TAHUN 1
TAHUN 2 

Bahasa Tamil
TAHUN 1
TAHUN 3 shared by Ckg Kumar

Matematik
TAHUN 1
TAHUN 1 shared by Nurul Huda
TAHUN 2  shared by Purplevee
TAHUN 3 shared by Cg Azhar Mohamad Latif
TAHUN 3  shared by Kump Matematik Kluang, Johor
TAHUN 3  shared by Wahyu 
  

Dunia Sains dan Teknologi
TAHUN 1

TAHUN 2 shared by Purplevee
TAHUN 3 shared by Mahmuddin Purag

Pendidikan Moral
TAHUN 1

TAHUN 2 
TAHUN 3 shared by Suresh 


Pendidikan Islam
TAHUN 1

TAHUN 2 (penggal 1)
TAHUN 2 (penggal 2)
TAHUN 3 (version 1) by SK Rompin 
TAHUN 3 (version 2) shared by JU Pend Islam WP Labuan  

Bahasa Arab
TAHUN 1

TAHUN 2
TAHUN 3 by SK Rompin 
 
  

Dunia Seni Visual
TAHUN 1

TAHUN 2 
TAHUN 3 by Sifat Abas 

Dunia Muzik
TAHUN 1

TAHUN 2 shared by Mushaidi 
TAHUN 2 
TAHUN 2 shared by Nik Suriana
TAHUN 3 (version 1)  shared by Mary
TAHUN 3 (version 2) shared by nkk81 
   
Pendidikan Jasmani
TAHUN 1
 
TAHUN 2 shared by Mohd Rizzal
TAHUN 2 shared by Purplevee 
TAHUN 2 shared by Finie
TAHUN 2 shared by Fadzilah
TAHUN 2 shared by Seyha Shahida 
TAHUN 3 shared by ichha
TAHUN 3 shared by Shaiful
TAHUN 3 shared by cikgu_laoshi
TAHUN 3 shared by SKBL
TAHUN 3 shared by Cikgu JJJJJ
  

Pendidikan Kesihatan
TAHUN 1

TAHUN 2
TAHUN 2 shared by Seyha Shahida 
TAHUN 3 shared by Cikgu Sahrom

TMK
TAHUN 2 shared by Zaleha 

KADAZANDUSUN 
TAHUN 2 shared by borinus 

Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran
TAHUN 1

Rancangan Pengajaran Tahunan KSSR (SJK).


Rancangan Pengajaran Tahunan KSSR (SJK)
 
Bahasa Melayu 
TAHUN 3 (version 1)   shared by Leong Sie Ping
TAHUN 3 (version 2)   shared by produkdidikhibur.com
  
Bahasa Inggeris
TAHUN 2 (version 2)
TAHUN 3  shared by CIkgu Rossie

Bahasa Cina
TAHUN 3 (version 1)  shared by LCY
TAHUN 3 (version 2) credited to Wong Pik Wan's skydrive
TAHUN 3 (version 3)  shared by Poh Ling Tay

Bahasa Tamil
TAHUN 3  shared by Zhalini 

Matematik
TAHUN 3 SJKC (version 1) credited to Wong Pik Wan's skydrive
TAHUN 3 SJKC (version 2) credited to Wong Pik Wan's skydrive
TAHUN 3 SJKT shared by N.Radha
  
Dunia Sains dan Teknologi
TAHUN 2 (version 2) SJKC
TAHUN 2 SJKT shared by A.Komathy
TAHUN 3 SJKT shared by A.Komathy
TAHUN 3 SJKC shared by Lee Yew Mey

Pendidikan Moral  

TAHUN 1 SJKC
TAHUN 3 SJKC credited to Wong Pik Wan's skydrive
TAHUN 3 SJKT (pdf) shared by Shamala
TAHUN 3 SJKT (doc) shared by Shamala
Dunia Seni VisualTAHUN 1 (version 1) SJKC
TAHUN 2 SJKC 
TAHUN 2 SJKC (bilingual) by Chua Poh Chuan 
TAHUN 3 SJKC   credited to Wong Pik Wan's skydrive 

TAHUN 2 SJKC
TAHUN 2 SJKT shared by ravindran sjktpangkor 
TAHUN 3 SJKC   by Annabelle  


Pendidikan Jasmani
TAHUN 3 SJKC   credited to Wong Pik Wan's skydrive  

Pendidikan Kesihatan 
TAHUN 1 SJKC
TAHUN 1 SJKT shared by sjk(t) ladang alma
TAHUN 2 (version 2 ) SJKC
TAHUN 2 SJKT shared by ravindran sjktpangkor
TAHUN 3 SJKC credited to Wong Pik Wan's skydrive


Rancangan Pengajaran Tahunan KBSR

Bahasa Melayu
TAHUN 6

Bahasa Melayu SJKC
TAHUN 6

Bahasa Inggeris
TAHUN 1
TAHUN 3
TAHUN 4
TAHUN 4 shared by lidelasauza
TAHUN 5
TAHUN 5 shared by lidelasauza
TAHUN 6
TAHUN 6 shared by lidelasauza 

Sains SJKC
TAHUN 1
TAHUN 6


Pendidikan Seni Visual
TAHUN 1
TAHUN 6 

Pendidikan Jasmani & Kesihatan

TAHUN 1
TAHUN 6

Pendidikan Muzik
TAHUN 1
TAHUN 6

Bahasa Arab
TAHUN 1
TAHUN 6

Pendidikan Islam

TAHUN 1
THN3/2

Kajian Tempatan
TAHUN 4
TAHUN 6

Sivik Kewarganegaraan
TAHUN 4
TAHUN 6

Kemahiran Hidup

TAHUN 4
TAHUN 5 BT shared by Karpagam