Friday, May 10, 2013

Download Falsafah Pendidikan Kebangsaan & Amalan Profesionalisme Perguruan.


Download FPK

Standard Guru Malaysia -Amalan Profesionalisme Perguruan

boleh di download pada dua link diatas..:)


Siapa Dia Habib Ali?


A. 1974 – 1992

Beliau dilahirkan pada hari Jumaat, 12 April 1974, selepas solat Jumaat di Bondowoso, Jawa Timur, Indonesia. Beliau anak ke-2 dari 6 adik-beradik (4 lelaki dan 2 perempuan). Beliau daripada keluarga sederhana yang hidup di sebuah perkampungan yang didiami oleh ramai para ulama' dan terdapat juga beberapa buah pondok pesantren di situ. Sewaktu membesar, beliau berguru dengan:
1. Ustadz Hasan Baharom
2. Ustadz Soleh Bal As'ad
3. Ustadz Abdul Hamid
4. Ustadz Soleh Bin Agil
5. Ustadz Ahmad Barakwan
6. Ustadz Husin Bin Abu Bakar
dan ramai lagi para asatizah. Beliau berguru dengan kesemuanya berbagai-bagai kitab dalam bidang agama.

B. 1993 – 1995

Pada usia beliau 21 tahun, dengan restu Ayahanda, Al Habib Abu Bakar bin Salim Al Hamid, dan Bonda, beliau pergi ke Hadhramaut, Yemen untuk meneruskan pengajian. Di Hadhramaut, beliau berguru dengan:
1. Al Habib Umar bin Hafidz (pemimpin Dar Al Mustafa)
2. Al Habib Ali Masyhur
3. Al Habib Salim As Syatiri
4. Al Habib Hasan As Syatiri
5. Al Habib Abdullah Bin Syihab
6. Al Habib Abdul Qadir Jailani Al Masyhur
7. Al Habib Abdullah bin Syeikh Al Idrus
8. Syeikh Fadal Ba Fadal
9. Al Habib Musa Al Kazim As Saqqaf
10. Syeikh Umar Husain Al Khatib
11. Syeikh Umar Abu Bakar Al Khatib
12. Al Habib Ali Abdul Rahman Al Jufri
Beliau juga adalah antara anak murid Al Habib Umar bin Hafidz yang pertama di Dar Al Mustafa. Bakat semulajadi beliau sebagai seorang pendakwah mula diasah oleh Al Habib Umar bin Hafidz.

C.1996 – 2001

Selepas pengajian beliau di Hadhramaut, Yemen, beliau pergi ke Mesir pula. Selama 5 tahun di Universiti Al Azhar, beliau terus berguru mendalami ilmu-ilmu agama dengan:
1. Dr. Abdul Badi' Abu Hashim
2. Dr. Saad Jawish
3. Dr. Ali Jum'ah
4. Dr. Muhammad Jibril
Di sini juga beliau, seiring dengan belajar, telah terus mengasah kemahiran berdakwah beliau dengan mengajar dan mendidik pelajar-pelajar dari pelbagai kaum dan bangsa.

D.2002 – SEKARANG

Setelah menerima ijazah (degree) dalam jurusan 'Islamic Legislation and Law' dari Universiti Al Azhar, beliau meneruskan kembara ilmunya di Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Malaysia, dalam jurusan Al Quran dan Sunnah. Dalam tahun 2004, beliau bernikah dan sejak itu, beliau serta isteri telah dianugerahkan dengan 3 orang puteri.
Setelah selesai kuliahnya di peringkat sarjana (masters), beliau sekarang sedang giat berusaha menyempurnakan doktor falsafah (PhD) beliau dalam jurusan Al Quran dan Sunnah.

E. DARUL MURTADZA

Dalam tahun 2004, Al Habib Abdul Qadir Al Jufri, pengasas Darul Murtadza berpindah ke Kota Tinggi, Johor. Oleh kerana itu, Al Habib Abdul Qadir Al Jufri telah memohon Al Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid untuk mengambil alih. Alhamdulillah, sejak dari itu, Darul Murtadza telah berkembang dari awalnya sebagai pengajian di rumah Al Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid dengan jemaah 10 – 20 orang ke sekarang, di Surau Al Hidayah (AU3) dengan jemaah yang makin bertambah.
Latarbelakang pendidikan dan pembangunan diri Al Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid yang dinamik dan menyeluruh, diregukan dengan bakat semulajadi dan kemahiran berdakwah yang telah diasah dan dibentuk oleh guru-guru beliau, menjadikan beliau seorang pendidik dan pendakwah yang bukan sahaja dikenali dengan kehebatan beliau di medan ilmu dan dakwah, tetapi juga sama dikenali kerana akhlak dan adab beliau yang mulia.

Email: darulmurtadza@gmail.com
Facebook: Darul Murtadza
Facebook Page: Majlis Ta'lim Darul Murtadza
Blog: http://darulmurtadza.blogspot.com/
Livestreaming: http://www.ustream.tv/channel/majlis-ta-lim-darul-murtadza

Semalam 9 Mei 2013 - Habib Ali Zaenal Abidin.


semalam, tarikh keramat yang tak bisa ros lupakan..pertama kali berhadapan dengan seorang ulama' tersohor keturunan Nabi Muhammad S.A.W..rasa rindu sangat dekat Nabi..bila terpandangkan wajah Habib Ali, hampir menitis airmata ini..sungguh tenang..dengan senyuman yang terukir diwajah..

berlumba-lumba muslimin dan muslimat memenuhkan saf-saf dihadapan..semata-mata untuk melihat Habib dengan cara yang dekat..ye..semalamlah hari yang paling geembira..dari pagi bangun dengan semangat..semangat jadi lain macam pula di sekolah..nak menunggu hingga ke petang..biasanya balik dari sekolah kepenatan dan tertidur pada petangnya..tapi semalam, dek kerana Habib..alhamdulillah...sanggup siap awal dan tunggu kawan untuk hadir bersama ke Majlis Ta'lim Habib Ali Zaenal Abidin..

subhanallah, satu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata..biar semua merasa dapat berjumpa dan bertemu dengan habib..barangkali, ini lah berkat doa sahabat untuk sahabat yang lain..kepingin nak jumpa Habib Ali, alhamdulillah..allah mudahkan..terima kasih kak Dania dan Farhana kerana telah mendoakan impian ros menjadi nyata..syukran ya Allah kerana telah memakbulkan hajat yang selama ini tidak tertunai..syukur dapat melihat wajah HABIB..pandang sekali memang tidak puas..rasa RINDU nak bertemu Habib di Majlis Ilmu lagi..

majlis yang berlangsung semalam walaupun penuh dengan kesederhanaan seorang ulama', tetapi meriahnya keerana setiap detik bibir ini melafazkan selawat ke atas junjungan baginda..pahala yang dapat bukan sekadar buat golongan dewasa..tidak kurang juga kanak-kanak kecil yang tidak mengerti apa-apa mendapat tempiasnya juga..tempias kebaikan..tempias PAHALA..seronok..inilah dia majlis ilmu, bila hadir sekali pasti nak lagi..

semoga selepas ini Habib akan selalu berkunjung di Melaka, dan senanglah nak menghadiri majlis ta'lim habib..ros pasti usahakan untuk hadir..amin3..

insyaALlah nanti ros kongsikan lagi apa yang telah disampaikan oleh Habib Ali semalam..:) 

*bersambungggggggg.....