Saturday, March 15, 2014

Tips Yang Best! - Buat Pasangan Suami Isteri Yang Bahagia


jom yang dah kawen tu...amalkannnn~ :)

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.


credit to FB My Baby Store

Jamu Mak Dara- Apa Pendapat Anda?


bismillah...

masih dalam pantang..macam ni lah pantang modern..kalau org lain tak leh nak keluar rumah..tapi ross kena jugak kuar tu pun pergi sekolah..nak buat macam mane..amanah Allah kan anak3 didik..semua marah..diorg ckp badan nak pakai lame dik oiii..tapi kalau diorang tahu apa yang ros rasa kan best...mane lah nak cuti lelame...dah lah ros ni masih dalam praktikum..tapi ros cakap lah yang ros mmg berpantang macam biase kat rumah..Allah..nasib lah kan..kadang orang yang faham tu okey la,,yang tak faham wallahu a'lam..malas nak kabar..:'(


ok, nak cerita pasal jamu mak dara...sebenarnya sebelum ni ros memang tak boleh langsunglah nak amalkan jamu3 ni...dan disebabkan dalam pantang ni ats nasihat emak ros jugak..ros amalkan jamu mak dara..mak suruh beli..jadi ritu ros dengan zam ke Nadira Shopee pi beli sndr JMD...

actually, elok ke org muda mcm ros ni makan jamu? hurm,,, tak tahu sgt lah pasal jejamu ni...nak sangat pendapat kawan-kawan yang lain tentang jamu mak dara...apa yang korg rasa? macam ros tak tahu nak kata rasa ape...tak rase ape punnnnnnn..huhu..mungkin masih baru lagi kot...

if ade yang pernaah amalkan JMD ni...pls drop ur comment here...:) thanks! ;)