Tuesday, November 9, 2010

~kisah si rama-rama dan wanita~

Salam semua~
Korang semua suka membaca tak? Pernah dengarkan “Membaca Itu jambatan Ilmu”…? Kat sekolah rendah dulu pown mesti korang semua dah biase jumpakan slogan ni? Slogan kew? Hihi:D pape jela kan..tak kisah lah janji korang pernah baca tentangnya..
Actually roros ni malas nak membaca…dan paling yang ros tak suka adalah menghafal…bukanlah mengahafal Al-Quran..tidak! Cuma, kitab-kitab ataupun muzakirat yang lecturer roros ajar tu la roros malas nak ngafal!;)
Roros suka fahamkan je..melainkan ianya adalah fakta..kalau ianya fakta of course la aye kena menghafal..kan? kan? Kan?;)
Beberapa hari yang lalu, (ayat cam nak buat karangan) hihi:D ok, roros ade terbace satu artikel ni…artikel ni roros jumpa dalam akhbar ILUVISLAM~ mang ros terpikat dan berkenanan sangat dengan artikel tersebut…so, mau kongsikan bersama dengan korang semua terutamanya yang perempuan lah kan? Khusus buat para muslimah dan yang muslim pown boleh jugak bace..sekadar menambahkan ilmu pengetahuan~;) dan....hurm..hurm..moga jadik lelaki yg pandai menghargai perempuan~;)
*
*
*
Lihatlah rama-rama, ia cantik. Apabila pandangan kita dihiasi rama-rama, kita menjadi suka dan ceria. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga.seindah mana pun bunga tanpa rama-rama mahu hinggap di situ, tentu ada sesuatu yang tidak kena.
Cubalah tangkap dan pegang rama-rama itu dengan sayapnya. Lihat apa yang melekat di jari anda, warna dan corak rama-rama itu telah berpindah ke jari-jari anda. Kemudian lepaskan kembali, ia terbang tapi lebih terbuai oleh angin. Siapa pun yang akan menangkapnya kembali tidak tertarik padanya lagi. Harganya telah tiada untuk dikagumi, disimpan mahu diawetkan.
Rama-rama ibarat wanita. Ia indah untuk dipegang tetapi nilainya cepat turun setiap kali ada tangan-tangan yang tidak wajar hinggap pada tubuhnya. Memang fizikalnya tiada apa-apa yang kurang, tapi harga diri dan maruah telah mula tercemar. Begitulah wanita. Harga rama-rama terletak pada warna dan coraknya; harga wanita terletak pada apakah tubuhnya masih tulen tatkala dia didampingi suaminya.
Rama-rama terpaksa berjuang untuk memulakan hidupnya. Dia terpaksa membebaskan diri daripada kepompong. Bukan mudah untuk keluar daripada kepompong yang mengikat itu. Sedangkan sepanjang berada di dalam kepompong tiada siapa pedulikannya, malah tatkala bergelar ulat ia lebih dibenci.
Sulitnya untuk akhirnya bergelar rama-rama. Terpaksa melalui kitaran hidup dan evolusi bentuk. Daipada sesuatu yang menjijikkan akhirnya bertukar menjadi sesuatu yang amat menyenangkan. Rama-rama adalah contoh terbaik wanita untuk sedar betapa bernilainya kehidupan mereka. Sewaktu anda dipuja, usah terlalu mabuk sebaliknya kenang-kenangkan kehidupan susah sebelum itu. Sewaktu anda digoda, dihambat dan dirayu usah terlalu mudah menyerah sebab ingatlah  mereka yang bersusah payah memastikan anda dapat bangkit sebagai manusia sempurna hari ini. Anda tidak muncul sendiri, sebaliknya anda adalah lambing pengorbanan ibu bapa.
Usah jadi rama-rama didalam bingkai gambar. Indah dipandang, tetapi diri sendiri menanggung beban. Hiduplah dengan bebas dan terjemahkan kebebasan itu kepada nilai-nilai murni yang perlu dipertahankan. Hak anda ialah memelihara kehormatan. Selama mana anda memelihara kehormatan dan maruah diri anda berada pada kedudukan terbaik, sebaik sahaja anda tidak peduli kepada siapa maruah itu hendak diberikan, anda sudah kehilangan masa depan.
Kalaulah rama-rama tahu dia cantik dan sentiasa memukau penglihatan manusia, dia tentu tidak mudah-mudah terbang ke sana sini.
Sebab setiap kali ia mengibarkan sayapnya, ia sentiasa terdedah pada bahaya. Namun rama-rama tidak pernah tahu ia itu indah dan sentiasa menjadi sasaran mausia. Jika anda tidak pernah tahu kewanitaan anda itu adalah sasaran terpenting sang penceroboh, anda ibarat rama-rama yang tidak sedar diintai bahaya.
Mahalkan harga diri anda. Semakin sukar anda dimiliki semakin mahal nilai anda di sisi lelaki. Lelaki perosak hanya inginkan kuasa memiliki tetapi tidak mahu setia apalagi memelihara dan melindungi anda. Usah terperangkap ke dalam tangan yang hanya akan meleraikan warna-warna anda. Setelah warna-warna itu hilang anda dibiarkan. Jadilah wanita anggun yang punya nilai dan maruah diri, anda akan lebih dihormati. Nilai anda bukan terletak pada berapa ramai lelaki yang ingin memiliki anda tetapi berapa ramai yang benar-benar sanggup mencintai anda.
Cinta itu terjemahan pada kasih sayang dan belaian sayang penuh ikhlas. Selama mana anda belum menemuinya anggaplah diri anda masih berhak terbang bebas bagaikan sang rama-rama.
Jadilah rama-rama yang mengindahkan alam, jadilah wanita yang membanggakan semua orang~:)

roros dan rama-rama~;)


Hope kita semua dapat ambil iktibar dengan kisah rama-rama dan wanita ni~;) ok?;)