Sunday, October 2, 2011

tips untuk dekat dengan SAHABAT..

pengalaman banyak mengajar ros akan erti kehidupan, lebih-lebih lagi di dalam mengenali sahabat yang berada dekat disisi ros sekarang, dan apa yang pasti adalah persahabatan yang kita lalui ini haruslah disemai dengan rasa mahbubah yang tinggi terhadap seseorang agar persahabtan yang terjalin itu indah..

disini ingin dan suke untuk ros kongsikan cara ataupun tips untuk bersahabat dengan orang yang tidak kita kenali..dan terus meneruskan persahabatan hingga ke akhirnya..
Tips-tipsnya adalah:-

1- Sentiasa melemparkan senyuman dengan siapa sahaja..
2- Sentiasa berfikiran positif..
3- tidak terus menilai seseorang daripada sikap luarannya..
4- sentiasa mendengar dan menerima pendapat yang diutarakan oleh sahabat..
5- cuba adapt dengan keadaan dan cara seseorang..
6- sentiasa bersangka baik dan sentiasa berlapang dada apabila menerima ujian dari Allah yang sentiasa menguji hambanya apabila terleka dengan nikmat dalam bersahabat..
7- terapkan nila-nilai murni yang perlu ada ketika bersahabat sebagai contoh, sikap toleransi dan hormat menghormati antara satu sama lain..

kawan-kawan, cubalah untuk mempraktikkan apa yang telah diberikan, sesungguhnya kita akan dapat mengenali sifat dan sikap seseorang itu setelah kita bersama dia dalam 2hari atau 3hari..dan sesungguhnya apa yang ros kongsikan ini adalah berdasarkan pengalaman yang ros lalui selama ros bersama kawan-kawan ros didalam kumpulan Khadeeja..

setelah selesai membuat tugasan di Kampung Chalil, Gua Musang Kelantan..
inilah yang ros dapat, persepakatan sesuatu itu akan lebih kuat apabila kita kenal dengan lebih rapat dengan SAHABAT kita, dan ros yakin dan percaya..anda semua juga adalah bersaudara dan mempunyai sahabat, diharapkan tips ini dapat membantu mengeratkan lagi perkenalan yang baru terjalin..

ya Rabb, sesungguhnya segala idea yang BAIK itu datang dari Allah yang mengurniakan akal kepada semua manusia..dan yang BURUK dan kurang SEMPURNA, hina dan dina itu datangnya dari diri ros yang serba kekurangan ini...

moga semua dapat sedikit manfaat dari entry ini..
wallahu a'lammm:)