ros memang suka masak kari sebelum ni, tapi ikut resipi sendiri jelah!
but now, ngah nak copy resipi orang..
jom kita masak kari ayam untuk makan tengahari ni!
Resipi Kari Ayam
Bahan untuk menumis
2 tangkai daun kari,
1 biji bawang besar-dihiris panjang
1 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang kecil
2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis
minyak untuk menumis
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan rempah kari bersama sedikit air dan masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
yuk kitewwwww~ :)