Sunday, April 28, 2013

Kisah Buah Delima Yang Kecut.


Dahulu kala ada seorang laki-laki yang bernama Al-Mubarak dia adalah seorang pembantu dari seorang saudagar penduduk Hamdzan dari Bani Hanzhalah di daerah Khurasan. Ia bekerja di perkebunan saudagar itu dalam jangka waktu yang lama.

Pada suatu hari, datanglah saudagar tersebut ke perkebunannya. Ia menyuruh Al-Mubarak mengambilkan buah delima yang manis dari kebunnya . Al–Mubarak pun bergegas mencari pohon delima dan memetik buahnya kemudian menyerahkan kepada tuannya. Setelah tuannya membelah dan memakannya, ternyata rasanya kecut. Maka marahlah dia sambil berkata “Aku minta yang rasanya manis, malah kamu berikan aku yang kecut. Ambilkan yang manis !”. Al-Mubarak pun pergi dan memetik delima dari pohon yang lain. Ketika tuannya tersebut membelah dan memakannya untuk kedua kalinya, ternyata rasanya sama kecut, maka tuannya sangat marah kepadanya dan memerintahkan Al-Mubarak untuk ketiga kalinya memetik buah delima tersebut, dan ternyata sang tuan masih mendapatkan rasa yang kecut. Akhirnya tuannya bertanya: ”Apa kamu tidak bisa membedakan yang manis dan yang kecut? “Al-Mubarak menjawab: Tidak”. “Mengapa ?” Tanya tuannya. “karena saya tidak pernah mencicipi sedikit pun buah tersebut sehingga saya tidak mengetahui rasanya” jawab al-Mubarak. “Mengapa kamu tidak mencicipinya ?” Tanya tuannya dengan perasaan kesal bercampur heran. “Karena tuan tidak pernah mengizinkan saya untuk memakannya”.

Tuannya terdiam dan merenungkan ucapan Al-Mubarak dan akhirnya dia menyadari kejujuran pembantunya itu. Maka menjadi mulialah al-Mubarak dimata tuanya sehingga sang tuan pun menikahkan beliau dengan putrinya. Dari perkawinan tersebut, lahirlah seorang anak laki-laki dari negeri khurasan yang diberi nama Abdulloh Ibnul Mubarak yang kelak menjadi salah seorang ulama besar dalam sejarah islam.

(Sumber Siyar Alamu Nubala, Imam Adzahabi)

Mutiara Kisah:

1) Mengenal lebih dekat seorang ulama yang bernama Abdulloh ibnul Mubarak

2) Kejujuran adalah sifat yang terpuji

3) Lawan kejujuran adalah sifat dusta

4) Kejujuran akan membuahkan berkah pada kehidupan seorang hamba

5) Hendaknya orang tua menjaga dirinya dari memakan makanan yang haram untuk menghasilkan anak-anak yang sholeh

6) Seseorang itu akan menjadi mulia karena ilmu yang ada pada dirinya

Penulis : Ustadz Abu Imron Sanusi
Sumber : Kisah-kisah Keteladanan, Kepahlawanan, Kejujuran, Kesabaran, Menggugah, serta Penuh dengan Hikmah dan Pelajaran Sepanjang Masa. Penerbit : Maktabah At-Thufail, Panciro-Gowa (Makassar-Sulsel). (almakassari.com)

Like Fanspage: Kisah Teladan & Sejarah Islam

www.kisahislam.net

Langsaikan Segala Hutang.


hai! ! !

kalau sebut pasal hutang, ada ke yang suka berhutang? cer citer, cer citer? mestilah tak gemar dan tak suka kan? sama lah macam ros...ni bukan hutang wang ringgit tau! tapi ini hutang ASSIGNMENT yang masih belum langsai..tarikh nak submit insyaALlah dilewatkan pada 10 Mei ini, tapi ros akan pastikan ros siapkan semua assignment ni sebelum 30 April sebabnya ros nak fokus pada kerja assignment EDC2102 dan EDC2103 pula..

ini subjek ilmu pendidikan yang terlalu banyak teori...perlulah memberikan yang terbaik biarpun ros ni tak lah terbaik mana sgt pun...nak siapkan assignment dan nak berikan terbaik kepada semua murid lepas ni..kadang kite terlalu tumpukan pada assignment dan murid-murid pula kat sekolah ramai yang ketinggalan..sedih sangat kan? huhu..

okey, mulai sekarang...saat ini..jom sama-sama fokus langsaikan hutang assignment..before May okey? hehe..;) 

doakan ros dapat siapkan segera! 

Binatang Juga Menghina Hebat Akan Zina.# Kisah Sekelompok Kera yang Merajam Sepasang Kera yang Berzina #

Imam Al-Bukhari -rahimahullah- meriwayatkan dari Amr bin Maimun -rahimahullah- :

Dari ’Amr bin Maimun, dia berkata: “Saya pernah melihat pada masa jahiliah ada seekor kera yang berzina, lalu beberapa kera berkumpul untuk merajamnya, lalu saya ikut merajam bersama mereka.”

Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani dalam Fat-hul Bari membawakankisah ini secara lebih lengkap,

Suatu saat ketika saya berada di Yaman menggembala kambing milik keluarga saya dan saya berada di tempat yang tinggi. Saya melihat ada seekor kera jantan bersama kera betina berdua-duan lalu mereka berdua tidur berpelukan. Tiba-tiba datang kera jantan lain yang lebih kecil (muda) lalu menggoda kera betina itu. Kemudian kera betina secara pelan-pelan keluar dari pelukan jantannya kemudian pergi bersama kera muda tadi lalu keduanya berjima’ dan saya melihatnya, lalu betina itu kembali ke pelukan jantannya dengan pelan-pelan. Tiba-tiba kera jantan yang pertama bangun dan kaget kemudian mencium dubur betina lalu berteriak sehingga berkumpullah kera-kera yang cukup banyak. Sang jantan terus berteriak sembari mengisyaratkan tangannya ke betina. Kera-kera itu akhirnya pergi ke kanan dan ke kiri lalu mereka datang membawa kera muda yang aku kenal tadi. Setelah itu mereka membawa keduanya ke lubang kecil kemudian merajam keduanya. Sungguh aku telah melihat rajam pada selain anak adam.

Lebih lanjut tentang kisah ini, silakan simak penjelasan Ust. Abu Ubaidah di : http://abiubaidah.com/binatang-juga-mengutuk-perzinaan.html/

Doa Untuk Memikat.


ecceh, tak tahan dengan tajuknya tu haaaa..sesuai untuk ros yang tak ada orang yang sudi ni..kikiki..

semalam kak Jannah ade kongsikan doa, dia memang seorang yang hebatlah..banyak yang dikongsikan dengan ros..seolah-olah dia tahu ros ni tak de yang punya..seolah-olah jela...dah betul orang tak sudi ke kita..belum jodoh..dan memang tak pernah lagi setakat ni ada yang serius..mainkan perasaan, sakitkan hati, tak pandai jaga hati lagi ada..huhu..ada macam tak ada..tu memang selalu sgt rasa..hehe..ala, tk payah ckp ros lah, ros yakin sangat mesti ramai yg pernah rasa macam ni..sampai satu tahap dan mcm apa yang ros rasakan sekarang..tak nak nikah..sebab rasa macam tak ada lagi baik..

biar masa jela yg menentukan..

okey, ayat yg nak ros kongsikan ni mesti korang dah biasa baca...sebabnya ni dari surah alwaqi'ah juga..

لا مقطوعةٍ ولا ممنوعة

maksudnya: tidak terhenti dan tidak terhalang..boleh kita amalkan, sebenarnya maksud ayat ni, ada ayat sebelumnya..iaitu yg memaksudkan..buah ditaman syurga yang banyak, tidak dihenti untuk mengambilnya dan tidak juga dilarang..

amalkanlah surah ini, kak Jannah cakap insyaAllah..kerja yang baik dan niat yg baik pasti tidak akan terhenti dan terhalang seperti mana banyaknya buah-buahan dalam syurga yang tidak dihalang untuk kita mengambilnya..:)

* kagum dengan kak jannag, lepas ni kena banyak membaca wahai ros! lupakan masalah yang ada..banyakkan muhasabah diri! :)

fokus! upss,,,sesuai ak tajuk doa untuk memikat tu? hehe..sgt propa!