Saturday, October 1, 2011

Kisah sahabat-sahabat Solehah..dalam kelembutan ade kedegilan..heee:D yang degil tu cume ros je..:)
baiklah..
jika kita singkap kembali zaman Rasulullah dahulu pown, srikandi-srikandi islam terdahulu juga degil.degil disini bukanlah bererti keras kepala, akan tetapi degil disini bermaksud cekalnya hati mereka dalam menegakkan agama Allah..
tetap teguh dalam melayari kehidupan sebagai pejuang wanita islam..srikandi-srikandi seperti Sumayyah, Khadijah, Aisyah adalah diantara srikandi-srikandi islam yang berdiri disebalik kejayaan seorang lelaki bernama Rasulullah SAW..

nak ceritakan kat sini, alhamdulillah hari ini diberikan kelapangan untuk berehat..dan kami semua mengisi kelapangan yang diberikan ini dengan beriadah ke Plaza Alam Sentral Shah Alam, dan kemudian ros dan Solehah Tuan Nor Shazni Tuan Muda menghabiskan masa ke Kompleks PKNS Shah Alam..
kami membeli beberapa buah buku sebagai rujukan..
dan ros pulak membeli beberapa bahan ilmiyyah untuk dibaca..insyaAllah, masih banyak ilmu Allah yang perlu ros pelajari dan semakin kita berilmu semakin kita jahil sebenarnya..kerana ilmu Allah itu diibaratkan seperti lautan yang amat luas..sekali ditimba, takkan habis air di lautan..;)

semalam merupakan pengalaman untuk menjawab soalan kali pertama yang bagi ros, ros rasekan tidak berjaya dan tidak berapa menjawab, akan tetapi dengan izin Allah...walaupown masih memikirkan tentang kekurangan akan isi atau intipati jawapan tersebut...ros cuba untuk menenangkan diri agar tidak lagi membuat kesilapan berulang-ulang kali di masa akan datang insyaAllah..:)

buat Solehah Renny Johnnuin, tahniah kerana anda seorang yang sangat kuat dan tabah dalam melayari hari-hari di dalam kem SOLEHAH ini..
beliau yang ros kenal adalah seorang isteri yang benar-benar taat akan suaminya, walau didalam keadaan yang sarat mengandung..tetapi belaiu berjaya menghadapi tasking yang pertama dengan baik sekali..tahniah buat reen...:)

dan sesungguhnya, tiada yang lebih bernilai, selain dari persahabatan yang ros dapat didalam kem SOLEHAH ini..syukur dan terus memanjatkan kesyukuran kehadrat allah yang maha esa, atas kurnianya dan rahmatnya inilah ros dapat mengenali semua adik-adik solehah yang lain...

Solehah Adibah: seorang yang kuat dan sentiasa bersemangat! ^^,
Solehah Nurul: seorang yang sangat lemah lembut dan sangat berketerampilan dan bila bercakap seperti seorang pengacara Nona..:P
Solehah Reen: bunda yang sangat tabah mengharungi liku-liku hidup dalam Kem Solehah..;)
Solehah Wan: Ketua Kawad yang sangat tegas tapi dalam hati ada taman woooo:P dan dalam kekerasan beliau ade kelembutan yang tersembunyi..:)
Solehah Mariyam: teguh pendiriannya dan beliau seorang yang sangat berkepimpinan..:)
Solehah Shazni: petah berkata-kata dan pandai menyampaikan hadis dan ayat Al-Quran dan belaiu juga seorang yang sangat manja..:)
Solehah Amie Sofea: kecil tapi berjiwa kental!;)
Solehah Wan Suhaili: seorang yang sangat suke menundukkan kepalanya..ilmunya terpahat penuh didada..segala yang diungkapkan jelas dari hati yang murni..:)
Solehah Sarah: sentiasa senyum dengan apa jua yang beliau lakukan..senyuman yang datang dari hati yang ikhlas memancarkan dan menyerikan lagi wajah beliau..tauke biskut raya ni..nak tempah leh btau ros!;)

merekalah yang membuatkan ros lebih bersemangat dalam kem ni..tanpa mereka, siapalah ros..dan alhamdulillah nikmat sahabat yang telah Allah kurniakan ini akan ros manfaati dengan baik..insyaAllah moga tujuan yang baik dibalas dengan yang baik dan yang pasti segala kebaikan itu jangan sesekali minta dibalas oleh manusia dengan ganjaran, akan tetapi memintalah balasan yang sewajarnya pada Allah, mengadu padaNya dan sesungguhnya hanya DIA yang memberikan segala yang kita hajatkan dan inginkan..:)

Allah tidak memberi apa yang kita hendak, tapi Allah berikan kepada kita apa yang kita PERLU!;)

sekadar ini dahulu perkongsian dari ros, moga ukhuwwah dan mahabbah ini akan terjalin sehingga bila-bila..amin ya ALLAH..:)

inilah permulaanya..

betapa kerdilnya diri ini..
lebih-lebih lagi berada dan berdepan dengan 9 Finalis yang hebat-hebat dan sangat tinggi ilmunya..
rase rendah diri sebab tak sebaik mereka yang lain..
yang pandai mengawal diri dalam apa jua keadaan sekalipown..
terlalu banyak perkongsian yang sebelum ini yang mahu dikongsikan..
pengalaman menaiki Tjet yang ditaja khas oleh Dato' Taufik..
pengalaman ketika berada di Kg.Chalil bagi menyiapkan tugasan yang diberikan menyuntik semangat untuk teruskan kerja dakwah..
agak mencabar pabila hari demi hari kian tiba untuk LIVE..
sangat nervous hari ini kerana LOST..
ya Allah..
segala-galanya kembali pada Allah..
dy yang menciptakan sesuatu itu bertujuan..
dan sesungguhnya masih banyak lagi ilmu Allah yang perlu diterokai..
apa yang penting adalah ikhlaskan diri untuk menerima segalanya dan sentiasa berlapang dada untuk terima apa sahaja teguran yang bakal tiba nanti..
yang pasti segala kritikan perlu diambil dan dianggap sebagai satu yang membina semangat untuk terus berfikir secara rasional..

permulaan inilah yang banyak mengajar erti perubahan, gagal sekali tidak bererti gagal untuk selamanya..
melihatkan ketabahan dan kekuatan semangat yang Allah berikan kepada kawan-kawan yang lain..
membuatkan ros mendapat tempias dari mereka dan terima dengan redha ape yang telah berlaku pada hari ini..

moga pengalaman ini mengajar ros supaya buat yang lebih baik dan terbaik dari segi isi dan penyampaian..
cube untuk berada diatas stage dengan lebih tenang..
teringat akan soalan rehearsal yang ditujukan oleh abg Yusof, katanya adakah ada rse putus asa dipenghujung jalan dakwah..

apa yang aku jawab adalah sudah semestinya tidak sama sekali..mengapa tidak lantang dan mengapa tiba-tiba rase aku sedang berkhayal..
ya Allah..muhasabah diri ini sesungguhnya adalah untuk melihat kekurangan diri dan untuk mengubah kepada yang lebih baik, insyaAllah dengan berkat bantuan dari kawan-kawan yang lebih kuat dan hebat..insyaAllah..
ukhuwwah yang bakal tercipta ini tidak akan sesekali aku persiakan..
mengambil iktibar dengan apa yang berlaku merupakan jalan yang terbaik untuk terus memajukan diri yang serba kekurangan ini..

semoga pengalaman hari ini akan membuatkan kami lebih kuat dan tabah..
amin..