Friday, May 25, 2012

Masihkah berbisa perasaan MALU itu..?

teringat aku akan satu kata-kata ini, dan juga kurang pasti adakah ianya Hadith Nabi...Ajarilah anak kamu mengikut zaman mereka, dan bukan zamanmu..

berpandukan konsep seperti ini, ibu bapa seharusnya mengajar anak-anak mereka mengikut zaman anak-anak tersebut..jika satu ketika dahulu anak-anak mungkin sahaja diajar degan leeteran dan pukulan yang sudah membuatkan mereeka takut untuk membuat kesilapan..tapi jika amalan tersebut masih lagi berlangsung sehingga kini berkemungkinan anak reemaja sekarang sudah tidak takut lagi malahan ramai pula bertindak lebih dari memukul ibu bapa bahkan ada juga yang sanggup melihat sengketa itu berlangsung teerus dengan pertumpahan darah salah seorang dari kedua ibu bapa atau membunuh teruss kedua-duanya...

ini lah zaman dan realiti yang selalu sangat berlaku pada zaman sekarang..bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujannnnn dan berganti dengan sang mentari yang menyinarrrr memancar..

Masihkah berbisa perasaan MALU itu? seperti mana didikan yang berlangsung DAHULU nya dan KINI telah pun berubah sama sekali..adat ketimuran dan ke"MALU"an yang paastinya ada dahulu sudah tidak berbisa laagi dalam diri individu remaja sekarang..dimanakah silapnya...

ada satu kisah yang membawa kepada penulisan entry ini dimana berlakunya dialog diantara dua adik beradik perempuan ini..(kisah dicipta sendir..haha..)

A: Dik, g idai baju cepat..dah tengahari dah ni..nak jadi apa ni? (dalam keadaan didapur yang sedang memasak untuk hidangan tengahari)
B: Kejaplah..kau sibuk keenapa..kalo ko nak ko jela yang g idai baju tu..(sungguh tak malu!, nama je anak dara tapi bangun sampai ke pukul2-3 petang)
A: hurm, ape nak jadilahhhh! (getusnya si kakak, seolah-olah marah dengan tindakan adiknya yang peemalas itu)
B: (dengan sambil lewanya bangun, makan taanpaa memberuss gigi dan mengambil baju utk diidai)
A: dik, tolong ambikkan serai kat luar rumah tu..
B: ko amik la sendiri..orang tak pandai la nak amik serai..! (dengan suara yng disengajakan menjerit..memang tak tahu malu! ditambah pula hidup dah 27 tahun tapi masih tak pandai nak amik serai) memang agak B_BAL..) 
A: tak pela..(kakaknya menjawab dengan peenuh sabar di dada)

nampak tak situasi diatas? mesti semua faham ddah kan? dengan suara jerritan si adik tadi..dengan dia kate tak pandai nak amik serai..ya Allah..punye lah senang nak amik serai tu..
actually yang si adik tadi pemalas nak buat kerja dn tidak ada rase malu dalam diri..
inilah sifat remaja..jika memberontak dengan ibu bapa..kakak atau abg..inilah situasi yg memang biasa akan terjadi..ros yakin dan percaya..pasti anda juga pernah mengalaminya..

dan ini juga memang terjadi dihadapan mata ros sendiri bila terdengarkan perbualan antara rakan-rakan ros..
sebab tulah sekarang memang ibu bapa boleh mengajarkaan anak-anak merekaa mengikut zaman mereka tapi jangan sesekali melupakan adat keetimuran sebagai bangsa melayu dan juga adab islam yaang perlu diterapkan..nilai-nilai murni perlu ada dalam setiap perlakuan lebih-lebih lagi buat remaja perempuan islam..untuk menjadi muslimah sejati, benda penting yang perlu dijaga addalah AKHLAK..:)
moga kita menjaga akhlak dan adab kita...

satu Hadis Rasulullah SAW ada menyebut yg bermaksud: Adab itu melebihi Ilmu..jika ada ilmu sahaja tapi tidak beradab..ilmu shj tidak cukup..biarlah kedua-duanya seiring..ADAB dan ILMU..:)

untuk anda semua..
Masihkah berbisa perasaan Malu dalam diri anda?
ingatlah bahawa Malu itu sebahagian dari IMAN..

renung-renungkan..:)

nampak taak jalan cerita dekat atas