Thursday, August 1, 2013

Umur Yang Singkat.


bismillah..

tetiba rasa nak post sangat benda ni..eentry yang sangat bermakna..teentang umur kita yang singkat...dalam tak sedar..biar pun bukan kejahatan, bukan penyelewengan, bukan satu gangguan terhadap orang sekalipun kita sekarang berada di dalam kategori umur yang singkat..

kenapa ros ccakap macam ni? sebab..dalam tak sedar..kita tak buat sesuatu yang salah...kita tak ganggu pun orang lain..tak kacau periuk nasi orang lain sekalipun..kita tetap berada dalam umur yang singkat kerana perlu diingat ajal dan maut itu ditangan Allah..bila-bila sahaja Allah nak tarik nikmat hidup...sekarang ni pun dalam keadaan kita sedang leka Allah boleh tarik nikmat hidup..

terlalu banyak berita sekarang yang mengaitkan dengan kematian..nyawa sekarang ni bagaikan ditangan manusia..kenapa? sebab baru-baru ini kita semua digemparkan dengan berita kematian   pengasas Ambank yang ditembak mati..sebelum itu, berita tentang dua orang guru yang ditembak mati..nyawa seperti berada ditangan manusia...dalam sekelip mata..tanpa tahu ape kesalahan yang kita lakukan sehingga nikmat hidup itu hanya sementara..

bila difikirkan..disebabkan terlalu singkatnya umur kita...marilah sama-sama kita muhasabah..dan beramal dengan hak yang memang NYATA kita rasakan wajib buat diri kita..sebagai contoh solat dan apa yang tersenarai dalam rukun islam dan rukun iman..

dalam bulan yang mulia ini pun masih ada yang mahu mencemarkan kemuliaannya..terlalu banyak...dengan perangai manusia yang mempersendakan agama..memuat naik gambar berbuka puasa dengan hidangan "khinzir"..ini dilakukan oleh dua orang pasangan kafirrrr laknatullah..Vivian dan Alvin..sangat menyampaah dengan perbuatan mereka ini..teerbaru...dalam akhbar semalam...Maznah yang telah lama memuatkan videonya beraya bersama 3 ekor anjing...bagi ros..agak psiko juga orang macam ni...mungkin ada masalah mental dan HATI...

kadang mengeluh sendiri...sebab orang yang buat ni beragama islam..perempuan pulak tu..biarpun videonya pada tahun 2010..teetapi ianya tetap mempersendakan agama kita...ya allahhh...terfikir kenapa peerkara seperti ini wujud didunia?

tadi ros terbaca tentang seorang siak masjid di Bandar Baru Bangi meninggal dunia..alhamdulillah Allah ambil nyawanya ketika dia sedang sujud..beruntungnya orang seperti ini..dipilih Allah meninggal di dalam bulan yang mulia..:'( 

inilah dia...umur yang singkat..penuhilah ia dengan perkara yang baik-baik...jangan sia-siakan umur yang ada dengan peerkara yang tidak mendatangkan faedah kepada kita...semoga Allah panjangkan umur kita dengan kebaaikan...

aminnnn...