Friday, August 19, 2011
dadih menggemukkan?
hye..bukan nak cerita sal dadih ni menggemukkan atau tidak..
cume nak cerita bahawa insyaAllah esok ros akan start buat dadih untuk dijual!;)
baru semalam sorang cust datang tanye..
kakak, nak jelly..dy berbangsa cina, jadik mak pown cakap..tak ade..esok aunty buat eyh? jangan tak datang beli pulak..hehe:P
mak memang peramah..
sangat ramah!:P
sebenarnya plan nak buat jual pas raya, tapi dah mak janji..ros nak buat awal la kan..
mane lah tahu dapat kumpul sikit duit raya..:)
korang nak?
sayang dulu baru ros kasik..:P
hehe:P
tapi kan, roomate ros mase kat KUIS dulu ade cakap yang dadih ni menggemukkan..
hurm, wallahu a'lammm..tak makan dadih pown makan yang lain yang berlemak atau yang tinggi kolestrolnyer pown boleh gemuk jugak..ye tak?:P
ok, nak g memasak sat di dapur..
byeeeeeee! ^^,
BAG CODE: BG2160
BG2160 White
RM55
BG2160 Pink
RM55
BG2160 Yellow
RM55
BG2160 PinkRed
RM55
hurry!
price include postage ok?:)
malas nak update dekat blogshop..terus ke sini jew!:)
jika berkenan..korang leh emailkan ke: wardahamra_86@yahoo.com
ros akan reply secepat mungkin untuk next procedure!;)
Resipi Kek Coklat Kukus (Moist) giler!
selamat pagi semua sekali dan assalamualaikum salam sejahtera..salam 1 Malaysia..
Alhamdulillah tertunai sudah hasrat dihati nak buat kek yang tak seberapa sedap..(kalo ros lah yang buat..kalo korang wallahu a'lamm)
baiklah, disini ros nak kongsikan resepinyer..
ros sendiri refer pada blog sis Noorma ni..
banyak resipi-resipi yang ada didalamnya..yang nak buat cookies for this hari raya leh lah korang refer pada blog sis Noorma tu kay? beliau memang aktif dalam mengupdate resipi-resipi terbaru..
meh sini korang bace resipi-resipi dan bahan-bahan yang perlu ade untuk siapkan kek kukus coklat yang super special sedap dan lazat dan yang penting moist habisssssssss!;)
Bahan A:-
• 1 cawab susu cair
• 1 cawan air
• 1 cawan mentega cair
• 2 cawan gula perang
Bahan B:-
• 2 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan serbuk koko
• 1 sudu teh baking powder
• 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
• 1 biji telor
• 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
• 1 cawan susu pekat
• 2 sudu makan serbuk koko
• 2 sudu makan mentega
Cara Membuat Kek:-
1. Panaskan kukusan.
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
5. Lapik loyang dengan kertas baking dan tuangkan adunan.
6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil
7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.
credit to: SIS NOORMA
ros sendiri baru sangat belajar3 buat..
alhamdulillah menjadi jugakkkk..
ni yang nak kongsikan hasilnya dengan korang semua neh!
ros memang sukakan coklat.
hihi:D
jengjengjenggggg...:P
hah! tatap puas3..punyer berladung krim coklat dy...;)
inilah hasilnya...semalam burfday adik ros..
alhamdulillah dapatlah sambut dengan kek yang simple ni jek;)
InsyaAllah raye ni pown ros akan buat jugak kek ni..
untuk kawan-kawan yang datang beraya nnt..
hope resipi diatas dapat mebantu korang semua...;)
insyaAllah if ade resipi yang mudah-mudah dan yang menarik hati semua..ros akan kongsikan..dan jangan lupe kalo ade yang best3..kongsikan dengan ros jugew yew~;)
^^,
gud luck!
Subscribe to:
Posts (Atom)