Thursday, November 29, 2012

TIPS: Mengatasi rambut gugur.


semakin hari semakin banyak rambut yang gugur, pelbagai cara yang telah aku lakukan..tapi tetap juga rambut ini gugur ke lantai..emak selalu bising, ni tak lain tak bukan mesti rambut kau ni kan iza..ish mak ni, bulu kucing agaknya tu..takkan yang panjang-panjang warna hitam bulu kucing? hahahaha:D inilah alasan yang selalu aku bagi dekat emak setiap kali emak "menuduh"ku..emak memang selalu suruh potong rambut..tapi sayang..sebab ini lah mahkota kita kan? kenalah jaga..panjang ke, pendek macam jantan ke..tetap rambut..risau sungguh kalau-kalau jadi macam adik ros yang amiey tu..rambut dia sekarang banyak gugur sampai nampak kulit kepala..


banyak yang ros lakukan tau supaya rambaut tak gugur, siap beli cream rambut yang boleh melebatkan rambut...antaranya krim lidah buaya..ros sapukan wwaktu malam dan esoknya ros bilas dengan air dan syampu..memang lembut rambut kita..cuma gugur tu memang tetap juga ada..walau dah berkurang..jadi kat sini ros nak kongsikan tips mengatasi rambut gugur..


mungkin sahaja kita kurang sedar sebelum ini akan kosmetik yang berbahaya seperti dalam post yang sebelum ini..jadi siapa yang masih belum baca boleh tengok pada entry Tips anda perlu pandai memilih barangan kosmetik


kebiasaan wanita yang berambut panjang perlukan penjagaan yang rapi tentang rambut..jika tidak, pasti akan mengalami masalah rambut gugur..jadi jom baca tips dibawah:-

1- Gunakan sikat yang bergigi jarang, terutama sekali apabila menyisir rambutyang basah selepas syampu.
2- Kurangkan aktiviti mengering rambut yang basah dengan alat pengering rambut, ini boleh mengakibatkan rambut rosak, begitu juga dengan pengeriting rambut dan iron rambut. pengalaman dari seorang rakan yang selalu iron rambutnya, sekarang rambutnya telah rosak dan keras kejong! sedih..jadi, jaga rambut yang menjadi mahkota setiap wanita..:)
3- Jangan mengikat rambut terlalu ketat dan jangan terlalu kerap mencuci rambut dalam sehari kerana iannya akan mengurangkan kadar minyak natural rambut sehingga mengakibatkan rambut menjadi mudah patah.
4- Gunakan bahan-bahan semulajadi seprti lidah buaya sebagai treatment bagi rambut anda..sebelum tidur, urut-urutkan dikulit kepala anda dan manjakan rambut anda sebaiknya! :) 
5- Ulang baca 1-4, semoga berjaya..:)


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih!