Tuesday, January 1, 2013

Selamat Datang 2013, Selamat Berlabuh 2012


Alhamdulillah, banyak telah ku lalui disepanjang tahun 2012, banyak juga kenangan PAHIT dan MANIS yang aku tinggalkan..seperti semalam baru menjelmanya 2012, tapi hari ini 2012 telah pun melabuhkan tirainya..tertutup sudah pintu tahun 2012 dan bermulalah lembaran cerita baru di tahun 2013 bagi tahun Masihi ini..:) 

Januari 2012: Aku mula berjinak-jinak dengan bisnes online dan aktif semula berblogging setelah tamat Program Solehah Musim Pertama dari TV Al-Hijrah 2011.

Februari 2012: Mula mencari kerja yang tetap, walaupun ku sangat akui agak sukar untuk mendapatkan pekerjaan ketika itu dan Alhamdulillah, rezeki Allah itu ada dimana-mana untuk pelajar jurusan agama..selagi ada Agama kita, selagi itu jugalah Allah akan bantu, aku mendapat DUA peluang pekerjaan dalam hari yang sama. Pertama dari Pasir Gudang, Johor dan yang kedua dari SARAN, Rawang. Maka, semua sedia maklum, aku berkhidmat di SARAN, Rawang dek kerana dekat dengan abang long ku.

Mac 2012: Aku sangat seronok menjalankan tugasan sebagai seorang Ustazah di Sekolah Menengah Agama SARAN, dan juga Sekolah Rendah Agama SARAN..Seronok menjadi guru kepada murid-murid yang sangat tinggi nilai akhlaknya..menjalani kehidupan sebagai seorang guru yang keluar seawal 6.45 pagi dan pulang jam 7 petang..Dua sesi yang membuatkan berat badan ku turun, tapi IMAN ku sentiasa bercharge di sana. Alhamdulillah, aku juga turut aktif dengan USRAH yang Mudirah Saran jalankan..:)

April 2012: Aku mula menjadi guru tuition untuk adik-adik comel seperti Aiman dan Harez..pergi dan balik semua dihantar dan dijemput..berjumpa dan berkenalan dengan orang yang sangat baik dalam hidup aku seperti makcik Ana dan pakcik membuatkan aku dekat dengan emak dan abah, sungguh aku touching untuk menceritakan semua ini! :'( Dalam masa yang sama, pelbagai cerita yang kurang baik yang terjadi pada diri aku, terlalu banyak benda yang pelik mula timbul. Hanya setelah kedatanganku di SARAN..pelik apabila ada sahaja gangguan-gangguan syaitan yang direjam..aku demam selama sebulan lebih, aku tiada daya untuk mengajar dan suaraku langsung tidak keluar..:'( dan pada ketika itu jualah makcik dan pakcik dan juga Aiman yang sudi membantu...Setelah itu, cuti sekolah tiba, aku pulang ke Kedah bersama emak dan abah untuk menjalani terapi. Emak dan Abah jugalah yang menasihati aku agar tukar / pindah dari Sekolah SARAN, kerana mereka juga risaukan aku..Terima kasih emak dan abah.

Mei 2012:  1 Mei - 11 Mei (kalau tak salah, not sure) aku menunaikan umrah bersama sahabat-sahabat solehah yang lain..hamdan lillah, masih terasa bekas-bekas umrah pada beg yang aku bawa pulang dan masih juga kekal barang-barang didalamnya..aku rindu ka'batullah! :'( Kenangan di HARAMAIN yang pastinya tidak akan aku lupakan..Umrah Maqbulah..aku bercita-cita tinggi untuk ke sana lagi.

Jun 2012: Selepas Cuti penggal yang pertama persekolahan, aku diterima bekerja di sebuah sekolah rendah agama JAIM di Melaka, syukur..tidak putus-putus rezeki ku kali ini..apatah lagi ditambah dengan perniagaan bisnes online yang semakin rancak! :) Alhamdulillah..:)

Julai 2012: Birthday! ye, hari lahir aku untuk tahun yang ke 26, pada tanggal 27 Julai 1986..terima kasih ya Allah atas pinjaman nyawa ini..

Ogos, September, Oktober, November 2012: Masa-masa yang aku lalui begitu pantas pergi, sehingga dalam tidak sedar aku sudah 5bulan setengah berkhidmat sebagai guru ganti di SRA (JAIM) Ujong Pasir..Terima Kasih kepada semua guru yang sangat baik membantu aku ketika / selama aku di sana..:) Seterusnya, langkah kaki ku untuk ke menara gading aku panjangkan dengan permohonan j-QAF bagi ambilan Januati Tahun 2013. Aku pohon pada September, melalui M-Test pada Oktober, dan Temuduga pada November dan akhirnya...bersambunggggg..

Disember  2012:  dan akhirnya, aku lulus dan doa ku termakbul bila aku dapat menyambung pelajaran dan kerjaya perguruan ini sehingga ke Institut Pendidikan Guru Kampus Perempuan Melayu, Melaka di Durian Daun..dalam jurusan Bahasa Arab. 
Disaat-saat akhir 2012 melabuhkan tirainya, aku dan adikku mencari satu gadget yang menjadi pujaan ramai anak muda sekarang, iaitu Tablet PC..dalam tahu ini sahaja, sudah banyak yang aku beli menggunakan duit / hasil titik peluhku sndr..Semoga segala barang yang aku ada..BERKAT..! 

2013: Satu pencapaian ku kali ini adalah mengajar di SJKC Ayer Keroh! 2 Januari aku datang! :)

Selamat Datang 2013, Selamat Berlabuh 2012..Engkau tetap dalam kenangan! :)

1 comment:

  1. salam 2013. semoga membawa kita kepada redha Allah

    ReplyDelete

Terima Kasih!