Thursday, January 12, 2017

Dua Hari Yang Menginsafkan

 
 
Bismillah..
 
 
Appointment Di PPUM 

Pada 9 Januari yang lalu, sebulan selepas tarikh pertama check up di PPUM pada 28 November..Lama jugak tu nak sampai ke tarikh 9 Januari..dekat sebulan lebih jugak lah..ros menjalani rutin seperti ibu-ibu lain yang datang check up..ambil urine..ambil BP, dan taambahan ade buat ultrasound pada hari tersebut...sebelum pergi ultrasound tengok budak comel ni dalam perut, ros dan zam sama-sama dengar talk tentang ceramah susu ibu...banyak juga ilmu yang dikutip hari itu...ingatkan lepas dah buat ulrasound..jumpa doktor dapatlah balik terus dan memulakan kerja di sekolah sepeti biasa..tapi apakan daya, serius macam terkejut sangat bila doktor cek semua normal, ok..ok..sampai dekat MGTT (minum air gula) ujian air gula tu ros kantoi sebab bacaan selepas tinggi..8.3mmol...terkejut sangat doktor..dan dia request nak tengok bacaan BSP (Blood Sugar Profile) uhhh, doktor..maaf sangat..sy sndr lupa kalau dh kantoi tu kena buat BSP.. 


makanya, doktor menyarankan agar ros dipantau 2 - 3 hari untuk tengok bacaan gula..gila kau! 1bulan missed buat bsp..memang doktor tak izin lah kan..actually, ros adde history gdm diet control waktu pregnantkan humaira'..memandangkan history yg sebelum ini, doktor sarankan adalah lebih baik ibu dan baby dipantau...syukur booked di PPUM sebab doktor sangat concern..untuk kebaikan diri dan baby...paling penting baby..kenalah tinggalkan dulu angan-angan nak ke sekolah dan teerpaksa lah bermalam di hospital...hehehe..


RAMAI YANG TAK TAHU


yer, ramai yang tak tahu ros kena admit...ros hanyaa gtau emak, abah..family mertua dan oentadbir sekolah sahaja..GB pun ros lupe nak habaq kat dia..bukan ape..doktor suruh rehat..kita manfaatkanlah waktu rehat yg ada..tak nak stress dengan soalan-soalan orang yg mungkin sebenarnya concern sgt tentang diri kita kan..handphone pun suami yg bawak balik charge kat rumah..memang kat ros ade hp lagi satu yang tak install whatsapp..tapi ade alquran dalamnya...memang manfaatkan waktu yg ada dengan mengaji..baca Surah Maryam, Luqman, Mathurat dsb.


DUA HARI YANG MENGINSAFKAN

sangat insaf, dikelilingi ibu-ibu yang menantikan kelahiran..ada kes yg air ketuban leaking, kes Plasenta Previa Type 3, kena bed ridden je..tak leh gerak ke mana sangat takut bleeding, kes kencing manis macam ros ni pun tak kurang juga..syukurlah yang tidak punya apa-apa masalah...yang menakutkan apabila diterangkan bahaya jika GDM uncontrolled dan on insulin..allahu..kalau boleh tak nak sampai tahap tu...peratusan untuk dapat GDM kekal lepas bersalin tu mungkin ADA kalau kita tak kawal makan dari sekarang...nauzubillah..dalam ros kawal makan selepas Humaira' meninggal tu..memang manis ni klurang..tapi tindak balas air gula tu sndr dalam badan kita tak tahu kan...redha dan pasrah je untuk harunginya buat kali kedua..mengaharapkan anak ini selamat dilahirkan nnt..yang pasti kena kawal makan sebaik mungkin sebab nak jaga anak dalam kandungan..tak nak bagi baby besar..nnt ade komplikasi lain if bby berat sgt...dan banyak lagi kemungkinan yg sangat menakutkan yg tak bisa ros kongsikan kat sini..nanti sedih..yg pasti ibu GDM ni kena lahirkan anak seawal 38minggu...tak boleh lebih dari due date..


mudahan allah mudahkan semua urusan kita ye anak! selama dua hari doktor pantau ibu..semua ujian kena buat..selain ambil BSP 7point..dktr ambil darah untuk tahu bacaan gula hba1c kalau tak salah namanya..alhamdulillah 5.9..ok la tu..normal..sselain tu..ctg baby...kot ada contraction ke..tapi terlalu awal untuk 30minggu kan? tapi tak mustahil juga..bersedia dan berjaga-jaga..tapi dah 7 bulan ni barang baby pun I tak prepare lagi..kahkahkah..😂😂


sebelum admit ward tu, ros seminggu ke sekolah! 7 hari ok ke sekolah..sabtu ahad pun ke sekolah..tula bila doktor nak admit tu..fikir positif je..mungkin sebab Allah nak bagi aku rehat setelah dua haari penat mengemas kelas...walaupun guru kelas sementara..tapi demi anak murid, pastinya kita nak buat yg terbaik...

insaf rasanya duduk hospital..kalau boleh tak nak duduk lama sebab sejuknya masayaALlah..allah je yg tahu...penat..sakit badan asik baaring aje..boring tayah cakap la kan..angin pun ye jugak dalam badan..sejuk3 tak elok sebenarnya..tapi dah dapat agak ape yang perlu dibawa bila naak bersalin nanti..minyak panassss! hihihi..


MOHON DOA SEMUA


Mohon doakan yang terbaik buat ros, suami dan baby yang bakal menjengah dunia Mac ini insyaAllah...Ya Fattah Ya 'Alim..mudahkan urusan kami sekeluarga Ya Allah...dan berikan zuriat buat yg menanti...aminnn yaa rab! 


Setakat ini dulu, insyaALlah andai ada apa-apa..ros akan update di sini.insyaAllah...😌😌😌

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih!