Monday, December 10, 2012

TIPS: Awet Muda.


Tips Awet Muda ini diambil dari buku Tips dan Petua Kecantikan Harian!

siapa perasan dia tiap-tipa hari sentiasa nampak muda? angkat tangan cepat?
mestilah semua akan angkat tangan kan? tapi kita semua tidak terlepas dari merasai umur bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, tua, dan seterusnya meninggalkan alam fana' ni..kita bukanlah seperti allah yang bersifat Baqa' iaitu kekal..

jadi, di sini ada beberapa tips untuk anda semua kelihatan lebih muda! siapa yang nak awet muda kenalah makan ulam-ulaman..hehe..

okey, sila baca tips awet muda di bawah :-

1- Gunakanlah kaca mata hitam jika anda di luar rumah untuk melindungi mata anda dan bahagian disekitar mata dari sinaran matahari untuk mengurangkan proses kedut di sekitar mata.

2- Jangan merokok. Merokok boleh menyebabkan kulit menua lebih cepat kerana rosaknya pembuluh darah yang melapisi kulit. Merokok juga meningkatkan risiko paru-paru ddan penyakit kardiovaskular. Selain itu juga, merokok menghambat proses penyembuhan luka dikulit dan mengganggu kemampuan kulit untuk kembali ke keadaan normal.

3- Makanlah makanan yang sihat. Perbanyakkanlah mengambil buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, ikan, serat dan lemak tidak tepu agar kulit akan terjaga kesihatannya. Elakkan mengambil gula yang berlebihan. Jangan lupa untuk mengambil antioksidan dan asid lemak pati.

4- Tidur dengan cukup. Tidur dengan cukup ini dapat meningkatkan kesihatan kulit, kesihatan badan dan juga kesihatan mental! :)

5- Elakkan Stress! sebab bila kita stress automatik kulit dahi berkerut dan berkedut! ;) 

6- Senyum dan sentiasalah berfikiran positif agar ion-ion positif menyeelinap masuk ke tubuh badan anda....:) senyummm, kerana kita semua tahu senyum itu sedekah..senyum itu pengubat duka, senyum itu juga adalah ibadah! :)

*saya tengah ssenyum walaupun saya tahu keputusan JQAF tidak akan keluar pada malam ini :') 

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih!