Tuesday, May 29, 2012

Kari Ayam OTW..jom! ;)

pagi-pagi lagi dah fikirkan menu apa yang nak dimasak!;P
ros memang suka masak kari sebelum ni, tapi ikut resipi sendiri jelah!
but now, ngah nak copy resipi orang..
jom kita masak kari ayam untuk makan tengahari ni!


Resipi Kari Ayam



Bahan-bahan
1 ekor ayam-potong 166 ulas bawang merah-tumbuk/kisar4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar 1 1/2 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar 5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)2 biji ubi kentang -dibelah 41 kiub ayam 400gm santan pekat300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki garam secukupnyasedikit air asam jawa 
 
Bahan untuk menumis 
2 tangkai daun kari, 
1 biji bawang besar-dihiris panjang
1 biji bawang putih - dihiris 
2 biji bawang kecil
2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis 
minyak untuk menumis
 
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan rempah kari  bersama sedikit air dan masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering.
5. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
8. Boleh makan bersama nasi biasa,nasi minyak ataupun roti.


yuk kitewwwww~ :)

2 comments:

  1. Sedap yer kari ayammm...hmmmm siap copy resepi neh...bgus2 buleh praktik selalu...sbb pengalaman akan silih berganti barulah penuh ilmu didada...selamat mencuba...

    p/s tingat kari ayam cicah roti jala...yummmyyyyyyyy :D

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kari ayam. Kalau akak masak kari, akak malas betul nak tumbuk. Akak blend je semua skali. Heheh. Tapi rasanya dia tak la sesedap tumbuk.

    ReplyDelete

Terima Kasih!