Tuesday, January 8, 2013

Berat Sebelah?teringat seketika waktu mengajaar pelajar yang sangat lemah untuk membaca ayat suci Al-Quran tadi..sedangkan apa yang dibaca adalah surah lazim yang mudah untuk disebut dan diingati dan juga mudah untuk dihafaz dan diamalkan..

Guru Pemulihan Bantu Tingkat Pencapaian Luar Bandar.

tidak dinafikan, setiap sekolah pastinya ada bangunan khas / bilik khas yang digunakan untuk mengajar murid-murid pemulihan yang lemah..lemah dari segi sebutan dan bacaan..

alhamdulillah waktu sekolah rendah dulu, ros bukanlah golongan yang memasuki kelas PEMULIHAN ini..kasihan kerana mereka banyak ketinggalan pelajaran, tapi apa kan daya, lahir mereka sebegitu tidak dipinta, mungkin sahaja faktor berlakunya sedemikian adalah kerana datangnya mereka dari keluarga yang kurang berada..yang tidak berkemampuan untuk memenuhi kehendak pertumbuhan / perkembangan tumbesaran mereka..atau sahaja gen kedua ibu bapa yang mendorong mereka lemah..

**************************

selain dari itu juga, ada juga dari faktor keluarga yang sekadar lepas tangan terhadap situasi kelemahan anak mereka, memandang ianya sebelah mata / mengambil ringan perihal anak-anak dan pembelajaran mereka adalah perkara biasa yang dilakukan oleh ibu bapa yang mempunyai kedudukan yang tinggi dalam kerjaya..terlalu ghairah mencari kekayaan dunia sehingga anak terabai dan akhirnya sekolah dan guru-guru yang menjadi mangsa...

bila hendak dipertikaikan, ibu bapa adalah orang pertama yang berjumpa dengan mereka,  baik di rumah mahupun ketika menghantar mereka ke sekolah, ambillah peluang dan masa yang sedikit itu untuk bertanyakan perkembangan anak anda ketika mereka di sekolah.

ini berbeza pula dengan apa yang terjadi pada ros sendiri..pengalaman di SJKC memang tidak sesekali ros lupakan, kasihan melihat anak melayu yang belajar di sekolah cina, mereka kurang perhatian dari guru-guru, mungkin sahaja mereka memang tak faham dengan bahasa cina dalam komunikasi di perhimpunan, kelas dan sekolah..guru-guru di SJKC memang menggunakan sepenuhnya bahasa cina..kasihan bila melihat anak-anak murid melayu yang sekadar termangu tidak tahu, yang pandai sedikit pasti bertanya dengan kawan mereka berbangsa cina, bagaimana pula dengan segelintir yang lain? kadang kala terfikir, kenapa ibu bapa mereka tidak mahu menghantar mereka ke Sekolah Kebangsaan yang lebih terjamin pelajarannya dan masa depan mereka..kenapa ros berpendapat seperti ini? kerana bila anak-anak yang lemah ini di SJKC, mereka dah lah  tidak cerdik bahasa melayu, apatah lagi bahasa cina yang diajarkan di sekolah...kasihan, jika ada ibu baoa yang terbaca ni, please..fikirkan masa depan anak anda..! jangan hanya pergi kerja, balik ambil anak di sekolah..jangan begitu...:'( 

dannnn..

sehinggalah apa yang ros maksudkan BERAT SEBELAH, apabila kelas yang diberikan kepada guru agama di SJKC pula adalah kelas yang agak terpinggir, kalau sebelum ini Kak Maria cakap di lorong kecil dia mengajar, tetapi sekarang kelas agama di SJKC hanyalah di Makmal Sains yang mana semua makruf bahawa makmal dibangunan lama itu snagat panas..material fizikal yang ada juga agak lama..sedih, keadaan pelajar melayu seperti terpinggir juga, sungguh ros merasakan mereka berat sebelah..

bagaimanakah pula pendidikan moral yang berlaku di Sekolah Kebangsaan? adakah berat sebelah juga terhadap pelajar berbangsa cina dan india? 

wallahu A'lam..

gambar kelas pelajar melayu boleh diibaratkan seperti gambar yang ada diatas...:') 

semoga adik-adik akan lebih selesa setelah bangunan baru kita siap..

kita?

jika saya masih mendidik anda nanti..:)


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih!