Sunday, November 25, 2012

ingin tahu? cara berpantang yang sebenar..

bismillah..

masih bujang dan belum pernah bernikah dengan sesiapa sahaja lelaki..masih BUJANG, yeeee..kenapa? tak percaya ke? :)

okey, tajuk ros untuk kali ini  ialah ingin tahu? cara berpantang yang sebenar..seriously ros memang tak tahu bagaimanakah cara berpantang yang betul..ikutkan memang orang yang berpantang ni tak boleh makan benda yang sejuk-sejuk ye? tak boleh nak makan nasi yang sejuk? tak boleh nak tambah-tambah nasi untuk makan? tak boleh berjalan laju sangat ye? tak boleh nak buat kerja apa-apa ke? kena duduk sahaja kah? atau baringggggg jer sepanjang berpantang? betul ke kita memang tak boleh ketip kuku, tak leh mandi air sejuk..wajib ke makan jamu? seriously! i do not know cara yang betul untuk berpantang..

melihat sahaja cara kakak ipar ros berpantang tidak cukup sebenarnya..jadi sifat ingin tahu menjadikan ros rasa nak tulis entry ini..

jom kita terjah cara kampung dan juga cara modern yang telah diamalkan oleh mereka-mereka yang berpengalamannnnnn! 

ros search semuanya dari google..mungkin sahaja diantara entry-entry blogger ini boleh kita guna pakai dalam kehidupan seharian..ecceh, terutamanya yang sedang berpantang sekarang..:)


sudah semestinya ramai yang akan ikut cara modern lebih dari cara kampung kan? tapi sebaik-baiknya kata orang tua dari awal bayi dalam kandungan perlu diamalkan demi kebaikan selepas bersalin..dan jangan sesekali ingkari! ikutlah kalau dapat nenek modern macam mak saya, caranya mungkin sahaja berbeza..kalau dapat ibu mertua yang lebih mengikut cara kampung ikut sahaja..bagi saya, itu yang terbaik..eyh? mak saya nenek modern..tapi berpantang ni mak cakap jangan terlalu berpantang sangat..itu tak boleh ini tak boleh untuk anak yang sulung, sebab nanti kena selalu amalkan pantang itu sehingga anak-anak yang seterusnya..hehe, ini mak ros lah yang cakap..kenapa ye ros nak tahu sangat semua benda ni? saja-saja jeeee..untuk persediaan awal..:) 

apa yang ros perasan, bulan Novmber dan Disember merupakan bulan yang palingggg tinggi jumlah kelahiran bayi di muka bumi Allah ni, sebab apa ros cakap macam ni? hehe..berdasarkan pemerhatian sahaja..walaupun on9 di FB tu agak jarang, tapi apa yang ros perasan dalam bulan ini sahaja begitu ramai yang menukar profile picture mereka kepada gambar bayi..cer korang sendiri tengok..mesti korang cakap, eyh..betull laaaaaa..:P hihi :D 

okeyyy...setakat itu sahaja penulisan untuk kali ini..berjumpa kita pada entry yang lain..:) 

peace! 

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih!