Thursday, May 26, 2011

husnu dzon kepada semua orang..seolah3 kamu yang kekurangan segala-galanya~

salam semua...
sebelum tidur..ade benda yang ingin ros kongsikan dengan semua..muhasabah diri itu wajib buat diri ros yang serba kekurangan ini..

tajuk kali ni..HUSNU DZON~

veris copy and paste~:)
sharing is caring kan? credit to blogger INI~

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. 
Ucapkan dalam hatimu :"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".
Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku".
Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."
Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : "Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."
Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."
Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk."

jadi bersangak baiklah kiter dengan sesiapa sahaja..khususnya buat diri ku ini~:)

selamat malam semua...
doakan yang terbaik buat semua ya!;)

2 comments:

  1. rasanya ni pesanan Imam Hanafi kot. tak sure. btw thanks for sharing. =)

    ReplyDelete
  2. visit here frm Egypt~

    http://coretanfadlisabri.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima Kasih!