Monday, February 28, 2011

latihan industri a.k.a praktikal on 2 March 2011~

2 March 2011...
cuak jugak nak praktikal ni..
waktu diploma dulu tak ade latihan industri pown..
yang ade cume latihan ilmiah..
kajian lapangan macam ni tak ade..

mesti ramai yang tertanya-tanya kan?
dekat mane lah agaknya budak-budak yang amik Bahasa Arab sebagai Bahasa Kedua ni akan dicampakkan..?
adakah sekadar menjadi ustazah?
owh...
tidak sama sekali! ! ! 
course yang aku amik sekarang ni banyak sangat majal dia..
banyak sangat bidang dan kerjaya yang boleh aku ceburi..
baik dalam bidang penyiaran, mahupun pelancongan dan jugak perniagaan..
sebab semua subjek tu ada dalam course yang aku amik..

bila di tanya oleh orang ramai..
lebey kurang camni la..

ko nanti praktikal kat mane?
insyaAllah kat Travel Agency cikkkkkkkkkkk!
owh! bukan jadik ustaz ngan ustazah je ke sape yang ambik course Bahasa Arab ni?
eh....! tak jugak cikkkkkk, kitorang bukan setakat belajar bahasa je...kitorang belajar macam-macam yang ade kaitan ngan pentadbiran jugak...

ilmu Allah tu kan luas...
bak kate angah: orang yang belajar ilmu agama ni Allah akan bantu...
hurm, aku sokong jek cpe yang angah cakap tu...
kebanyakkan orang berpendapat..
sape yang amik ilmu agama..
susah nak dapat kerja...
tapi kali ni aku sendiri akan buktikan..
orang yang amik dan belajar ilmu agama...
bukan senang untuk diperlekehkan..
dan insyaAllah senang nak dapat kerja...

tak dinafikan ada segelintir yang berpendapat kolot seperti yang demikian dan tak kurang jugak ade yang menyokong pendapat seperti yang aku sebutkan sebentar tadi....(ayat nak skema!) :P hihi:D

hurm, alhamdulillah setakat ni senior aku sendiri dah ramai yang buat praktikal kat ITNM, ILIM, Yayaysan Islam Kelantan (YIK) pastu ade jugak yang jadi pensyarah kat KUIS ni,,,

pada dasarnya, aku mang berhajat sangat nak mengajar, nak carik pengalaman lah katekannnnn~
tapi tu la, aku pown suke bidang pelancongan jugak...dan untuk latihan industri ni..
aku memilih bidang pelancongan dan insyaAllah....
aku akan berpraktikal di Umrahaj Travel & Services..

lau ikut plan asal, aku dah nak g hantar barang dah kat umah sewa hari ni, tapi pending dulu sebab mun nak g dating lak ngan pakwo dio...
hihi:D

fine la, kasik chance kat dak3 nak kuo...:P
ekekekeekeke;P

insyaAllah esok pagi atau tengahari baru aku gerak ke Gombak...
hope semua nya berjalan dengan lancar....
esoknya dah nak praktikal..
segala persediaan kena ade lah kan?
tak sabarnyer nak kongsi pengalaman praktikal ros dengan semua blogger~;)

pape pown....doakan ros ye kawan3~

dan buat kawan-kawan kelas ros....
moga korang semua cemerlangt dalam ape sahaja yang korang lakukan~
kenangan kita bersama takkan ros lupakan~
love this moment much!;)
ok, doakan ros berjaya dalam tadrib maidani ni...
take care semua..
bubye!

9 comments:

  1. As-Salam..

    Hmm, bagus2.. saya doakan awak berjaya masa praktikal nnti...

    Buktikan bidang agama ni luas... Kadang2 org kat luar sana mmg tak faham... jadi fahamkan mereka bahawa ruang lingkup bidang agama dan bahasa arab bukannya sempit...

    Buat yang terbaik ok...

    ReplyDelete
  2. smoga dpermudahkan segala urusan...lame ke praktikal?

    ReplyDelete
  3. moga semuanye bjalan lancar,..hehe

    ReplyDelete
  4. insyaAllah.. bebudak lughah akan berjaya..take care =) we all dh smpai pulau nie :) doakan ktorg..

    ReplyDelete
  5. good luck utk latihan praktikal ...
    btl la kan, selalu org akan pk, belajar agama kena jadi ustazah ke ustaz ke..
    tak pe lah, yg penting dunia akhirat kita terjamin..insya allah..

    ReplyDelete
  6. miss sunshine: yup~ akan sy buktikan~:)

    ReplyDelete
  7. simply nana: kakak! kite praktikal 3bulan~

    ReplyDelete

Terima Kasih!